Čistilne naprave varujejo okolje

Če tudi vi niste priklopljeni na javno kanalizacijsko omrežje, je najboljša poteza, ki jo lahko storite za varovanje okolja ta, da si omislite svojo čistilno napravo. Biološke čistilne naprave so še posebej uporabne, z vsemi subvencijami, ki vam jih nudi država, pa so tudi cenovno dostopne. Izgovorov, da si ne bi vgradili svoje čistilne naprave torej ni.

Naloga čistilne naprave je, da očisti vse odplake oz. škodljive snovi, ki se nahajajo v odpadnih vodah. Odpadnih voda ne prečisti v enem kosu, temveč je njeno delovanje razporejeno v tri faze. V prvi fazi se odstranijo le najbolj grobi delci, kot je recimo pesek – ti večji delci se z dodatkom kemikalij vežejo v vodi, nato pa se posedejo v prvem usedalniku. V drugi fazi poteka biološka razgradnja organskih spojin – to se dogaja v drugem usedalniku, v zadnji, tj. tretji fazi, pa poteka biološka odstranitev mineralnih spojin. Na koncu te faze dobimo očiščene odpadne vode. Čistilna naprava ima dokaj dolgo dobo delovanja, a le če z njo pravilno in skrbno ravnate. Pomembno je, da v stranišče ne mečete kakšnih izdelkov, ki bi lahko zamašili odtočno cev in s tem otežili delovanje naprave. Med tovrstne izdelke sodijo recimo razni robčki, papirčki, damski vložki, tamponi, izpadli lasje, kondomi, različna olja in podobno – takšni izdelki nikakor ne sodijo v straniščno školjko! Prav tako je pomembno upoštevati priporočila glede postavitve same čistilne naprave, ki pravijo, da čistilna naprava ne sme biti izpostavljena direktni sončni svetlobi, pozimi pa ne sme zmrzniti. Zagotovo se izplača lepo skrbeti za čistilno napravo, saj so lahko stroški popravil kar visoki.

čistilne naprave
Kar se tiče cene, je ta odvisna od mnogo dejavnikov, recimo od vrste, velikosti, funkcij, ki jih ima neka čistilna naprava, iz kakšnega materiala je narejeno ohišje itd. A kot rečeno, se lahko potegujete za različne subvencije, nepovratna sredstva ipd., sama investicija v napravo pa se vam povrne že v nekaj letih.