Dermatolog je specializiran za diagnosticiranje in zdravljenje bolezni kože

Če ste se kdaj spraševali, kaj je dermatolog ali kaj počne, niste sami. Veliko ljudi ne ve, kakšno vlogo ima pri njihovem zdravstvenem varstvu. Dermatolog je zdravnik, ki je specializiran za diagnosticiranje in zdravljenje bolezni kože, las, nohtov in sluznic. Dermatologi lahko zdravijo veliko različnih vrst kožnih bolezni, vključno z aknami, ekcemi, luskavico, rozaceo, kožnim rakom in drugimi. Svetujejo tudi, kako zaščititi kožo pred soncem in drugimi okoljskimi dejavniki. Poleg zdravstvene oskrbe dermatologi ponujajo tudi kozmetične storitve, kot so lasersko odstranjevanje dlak, injekcije botoksa in polnila.

Dermatolog

Če menite, da boste morda potrebovali dermatologa, najprej obiščite svojega osebnega zdravnika. Po potrebi vas bo lahko napotil k specialistu. Ko boste obiskali dermatologa, vas bo povprašal o vaši zdravstveni anamnezi in simptomih. Opravil bo tudi telesni pregled. Pri tem bodo morda odvzeli vzorce kože (biopsije), ki jih bodo analizirali v laboratoriju. Dermatologi uporabljajo različne načine zdravljenja, odvisno od bolezni, ki jo zdravijo. To so lahko kreme, mazila, geli, losjoni, tablete, injekcije ali svetlobna terapija. V nekaterih primerih se lahko priporoči kirurški poseg.

Če imate težave s kožo, je pomembno, da obiščete dermatologa za diagnozo in zdravljenje. Dermatologi so usposobljeni in imajo izkušnje za prepoznavanje kožnih bolezni in izbiro najprimernejšega zdravljenja. Z zgodnjim prepoznavanjem in zdravljenjem kožnih bolezni lahko pogosto preprečite, da bi se poslabšale ali povzročile resnejše težave.

Dermatologi lahko odstranijo tudi kožna znamenja. Pravzaprav je odstranjevanje znamenj eden najpogostejših posegov, ki jih opravljajo dermatologi. Dermatologi lahko znamenja odstranijo na več različnih načinov. Najpogostejši način je, da znamenje izrežejo s skalpelom. To pomeni, da dermatolog naredi majhen rez na koži okoli znamenja in nato znamenje previdno izreže. Druga pogosta metoda odstranjevanja znamenj se imenuje elektrokirurgija. Pri tem se v znamenje z zelo tanko iglo vbode električni tok. Električni tok uniči celice znamenja, zaradi česar se znamenje skrči in sčasoma odpade. Nekateri dermatologi lahko za odstranjevanje znamenj uporabijo lasersko operacijo. Ta metoda se pogosto uporablja za znamenja, ki jih je težko doseči s skalpelom, ali za velika in ploščata znamenja. Ne glede na metodo so dermatologi pri odstranjevanju znamenj zelo uspešni. Vendar se je treba zavedati, da znamenja včasih ponovno zrastejo, zato je pomembno, da redno pregledujete in se prepričate, da so bila vsa znamenja odstranjena.