Kako prepoznati bolezen dlesni?

Vnetje dlesni lahko prepoznamo po rdeči barvi in po napihnjenosti. Zdrave dlesni so pogoj za normalen vsakdan brez bolečin. Otečene dlesni so eden prvih simptomov bolezni dlesni zato je dobro, da čim prej obiščemo zobozdravnika, ker se lahko stanje čez čas samo poslabša. Obisk zobozdravnika je priporočen, ko dlesni krvavijo, se pojavi vnetje in otečenje, ko se pojavi bolečina v dlesnih.  

dlesni

Najbolj pogost vzrok za vnete dlesni so bakterije plaka, ki se nabirajo na zobeh, okoli zob in med njimi. Bakterije se razvijejo iz ostankov hrane in pijače v naši ustni votlini. Če se bakterije ne odstrani z ščetkanjem, lahko nastanejo težave, ki smo jih našteli zgoraj. Razlogov za nastanek vnetih dlesen je lahko več in je priporočljiv posvet z zobozdravnikom. 

Dejavniki za nastanek bolezni dlesni:

  • Kajenje je največji dejavnik nastanka bolezni dlesni in zmanjšuje uspešnost zdravljenja,
  • Hormonske spremembe lahko izzovejo večjo občutljivost in lahko vplivajo na razvoj gingivitisa. Te težave se največkrat pojavijo med nosečnostjo ali puberteto,
  • Slaba ustna higiena omogoča razvoj bakterij in zobnega kamna,
  • Nekatera zdravila lahko povzročijo pomanjšanje sline, ki skrbi za zaščito naše ustne votline.

Če upoštevamo navodila zobozdravnika se lahko vnetje odpravi v enem ali dveh tednih. Če pa se zgodi, da pride do hujše oblike vnetja pa je pristop do zdravljenja drugačen. Zobozdravnik bo pregledal stanje ustne votline in globino zobnih žepkov in po potrebi naročil slikanje dlesni. Najverjetneje bo predpisal antibiotik. Resnejša vnetja delimo na gingivitis in parodontitis.

Gingivitis je bolezen, ki nastane ko se na zobeh naberejo plake in zobni kamen. Posledice so rdeče otečene dlesni in celo krvavljenje. Gingivitis je začetna faza bolezni dlesni, ki se lahko pozdravi z rednim ščetkanjem in uporabo zobne nitke.

Parodontitis je druga faza bolezni dlesni. Zanj je značilno odmik dlesni, kjer se zob odmakne in nastane parodontalni žep. Če se ne odločimo za dravljenje oz. obisk zobozdravnika pride do razpada mehkih tkiv in posledni izpada zob.