Ginekolog ima pomembno vlogo pri zdravju žensk in moških

Ginekolog je zdravnik, specializiran za ženske in moške spolne organe in reproduktivni sistem. Ginekolog ima vlogo, ki je pomembna pri ohranjanju zdravja žensk ter moških in preprečevanju različnih zdravstvenih težav. Vsi imamo vsaj enkrat v življenju potrebo po obisku ginekologa. Tudi če nimate težav, je pomembno, da redno obiskujete ginekologa za preventivne preglede in zgodnje odkrivanje morebitnih zdravstvenih težav. Ginekolog lahko pomaga pri težavah s menstrualnim ciklusom, nosečnostjo, spolnimi boleznimi, boleznimi maternice in jajčnikov, menopavzo in drugimi težavami, povezanimi z ženskim reproduktivnim sistemom ali z moškimi spolnimi žlezami in uriniranjem. Če ste noseči, vas bo vodil skozi celotno nosečnost in se posvetoval z vami o različnih vprašanjih, povezanih s tem.

ginekolog

Obisk pri ginekologu za ženske se začne s pogovorom, ko vam bo zdravnik postavil nekaj vprašanj o vašem zdravstvenem stanju in menstrualnem ciklusu. Nato bo izvedel pregled ženskih spolnih organov z rokami, da bi preveril, ali ni nobenih znakov težav. Če je potrebno, se lahko opravi tudi pregled z instrumentom, imenovanim speculum, ki omogoča pregled maternice in nožnice. V nekaterih primerih bo ginekolog opravil tudi bris z nožnice, da preveri, ali ni težav z vaginalno floro. Med nosečnostjo bo ginekolog preverjal položaj ploda in stanje maternice.

Ne glede na vašo situacijo, vam bo ginekolog na koncu pregleda povedal, kakšni so naslednji koraki in ali je potrebno kakšno dodatno zdravljenje. Če želite biti prepričani, da je vaš zdravnik pravi za vas, se posvetujte z drugimi ženskami, ki so že obiskale določenega ginekologa in preverite njegove reference in kvalifikacije. Pomembno je, da se počutite udobno in zaupate svojemu zdravniku, da lahko dobite najboljšo možno zdravstveno oskrbo.

Zdravje in dobro počutje pacientov je izjemno pomembno, zato ne odlašajte z obiskom ginekologa. Obisk pri ginekologu je lahko tudi priložnost za vprašanja in posvet o vašem zdravju in zdravem načinu življenja. Z veseljem vam bo vaš ginekolog pomagal pri vseh vprašanjih in težavah, povezanih s ženskim reproduktivnim zdravjem ali z moškimi spolnimi organi.