Pisarniški stoli – kako na spletu izbrati pravega?

Ste se odločili, da bi zamenjali delovni stol v pisarni, pa naj gre za domačo ali poslovno pisarno? Zdaj pa nekako ne veste, kakšni pisarniški stoli so sploh primerni za vas in katerega potem na koncu izbrati v pestri ponudbi? V katerem se boste dobro počutili med delovnim časom? Na kaj vse morate paziti pri nakupu pisarniških in drugih delovnih stolov? Na vsa ta vprašanja boste dobili odgovor v nadaljevanju, saj vam povemo vse podrobnosti.

Najprej morate vedeti, kakšen stol potrebujete oz. si želite, je to direktorski, operativni ali konferenčni stol? Se sprašujete, zakaj je to sploh pomembno? Zato, ker je pomembno, kakšen model je stol, vsak od naštetih je primeren za določen način sedenja in predvsem je prilagojen količini časa, ki ga presedimo in delu, ki ga opravljamo na stolu. Le pravilno izbrani pisarniški stoli bodo dobro vpliv na počutje in zdravje vas in vaših zaposlenih, prispevajo pa tudi k udobju in seveda k boljši produktivnosti vsakega posameznika. V pestri ponudbi so pisarniški stoli z različnimi funkcijami, od nastavljivega naslona po nagibu in višini, sedež, ki je nastavljiv vzdolžno in po nagibu, možnost nastavitev ledvene opore, vzmeteno sedežno jedro do premičnega naslona za roke. Poleg pisarniških stolov so na voljo tudi konferenčnimi stoli z modernim in privlačnim dizajnom, ki so najprimernejša izbir za konferenčne sobe, predavalnice in različne sejne sobe. V večini so konferenčni stoli nakladalni, zato jih po končanem dogodku z lahkoto pospravite na mesto, kjer vam ne bodo v napoto. Visoki vrtljivi stoli so najboljša izbira za delo za delovnim pultom, ki imajo oporo za noge. Lahko pa izberete tudi povsem običajne vrtljive industrijske stole z lesenim sedalom in hrbtiščem ter plastično podnožje, enostavno čiščenje je njihova glavna prednost. Zdaj pa podrobneje poglejmo, na kaj konkretno morate biti pozorni pri izbiri pisarniškega stola.

Zakaj prilagodljivo naslonjalo?

Vsi pisarniški stoli, ki lahko prilagajajo naslonjalo, omogočajo poljubno nagibanje, da lahko vsak brez težav doseže predalnik, pisalo in papirje na robu mize ter računalniško tipkovnico. To je še posebej pomembno, da se neprestano ne naprezate v rokah, ramenih in celo očeh. Prilagodljivo nagibanje naslonjala zmanjša pritisk na hrbtenico, sedalne kosti in razbremeni mišice. Kakovostni pisarniški stoli se na ta način prilagodijo telesu, saj smo si ljudje različni po konstituciji telesa. Vaš izbrani stol mora podpirati spodnji in ledveni del hrbta, kar bo samodejno pripomoglo k bolj vzravnani drži in posledično do manj bolečin v hrbtenici. S samim opornim sistemom boste sedeli bolj stabilno, ledveni del hrbtenice pa se bo prilagajal naslonu. Naslonjalo za glavo je priporočljivo za vse, še posebej pa za vse osebe, ki so višje rasti.

Naj bo prilagodljiva tudi višina stola

Že v sami osnovi so pisarniški stoli različnih velikosti, zato zase izberite stol, ki je primeren za vašo višino in mu še kljub temu lahko prilagodite višino. Kako boste pravilno nastaviti višino stola, tako, da bodo vaše noge med sedenjem, stabilno in z vso površino stopala na tleh. Izogibajte se previsokim stolom, saj na ta način povečate pritisk na kolena in s tem poslabšali pretok krvi. Če pa boste nastavili stol prenizko, bodo kolena previsoko, kar pa prekomerno obremenjuje sedalne kosti.

Kako izbrati pravi sedež?

Strokovnjaki so si enotni, da so idealni pisarniški stoli tisti s prilagodljivim sedežem. Sicer pa velja, da naj sedež med sedenjem nudi za štiri prste prostora med sprednjim robom sedeža in notranjo stranjo kolena. Nikar ne izberite preglobokega sedeža, saj boste med sedenjem nagnjeni preveč naprej, to pa povzroča pritisk v nogah in hrbtu. Sedež se prav tako ne sme stikati s koleni, saj to ovira cirkulacijo krvi po nogah. Torej, izberite sedež, ki omogoča nastavljanje globine – premik naprej in nazaj tako, da se bo z lahkoto prilagodil dolžini vaših nog.

Pisarniški stoli z naslonjali za roke ali brez?

Ker si želite, da je telo med delom, kar se le da sproščeno, vam priporočamo, da izberete stol tudi z naslonjali za roke. Kako nastaviti naslonjala, da bodo roke med delom počivale. Pozorni bodite, da ne bo napet hrbet in ramena, sicer boste hitro čutili pekoče in zategnjene mišice.  Hkrati pa naslonjala za roke omogočajo tudi to, da ste fizično bližje delovni površini. Pomembno je še to, da so komolci pod pravim kotom in podlahti vzporedno s tlemi.

Pisarniški stoli – nakup preko spleta

Za konec pa še en pomemben nasvet, če se boste odločili in pisarniški stol kupili preko spleta. Spletne trgovine omogočajo primerjanje različnih pisarniških, konferenčnih, vrtljivih in drugih stolov različnih karakteristik in barv, tako boste lažje našli pravi model zase. Seveda bodite pozorni na vse zgoraj opisane lastnosti stola, saj boste le tako izbrali pravi stol, ki vam bo odgovarjal glede na uporabo in vaše telesne značilnosti. Ko se odločite, kater pisarniški stol boste naročili, preverite, ali je stol možno vrniti, ob predpostavki, da vam ne bi odgovarjal. Nikar pa ne pozabite preveriti, ali so oblazinjeni pisarniški stoli oblazinjeni iz negorljivih materialov.