Prosta delovna mesta po celi Sloveniji

Včasih se je nova služba iskala v časopisnih oglasih, danes pa aktualna prosta delovna mesta najdemo na določenih spletnih mestih, kjer delodajalci iščejo potencialne zaposlene. Na spletnih straneh, kot je Deloglasnik, se vsakodnevno dodajajo nova delovna mesta, da zagotovo najdete tisto, ki bi ustrezalo vašim izkušnjam, izobrazbi in lokaciji. Ker iskanje novega delovnega mesta ni le poiskati oglas, ki bi ustrezal vašim kriterijem, se na spletnih straneh, ki oglašujejo prosta delovna mesta, najdejo tudi različni prispevki, ki vam pomagajo, da si izboljšate možnosti za zaposlitev.

Prosta delovna mesta

Iskanje prostega delovnega mesta po spletnih straneh

Spletne strani, kot je Deloglasnik, kjer delodajalci oglašujejo prosta delovna mesta imajo možnost, da izberete kriterije, da najdete najbolj primerno delo. V iskalniku je osnoven kriterij izbira lokacije in kategorija dela. Možnost pa je tudi naprednega iskanje, kjer lahko bolj podrobno opredelite kakšno vrsto dela iščete. Sem spada vrsta dela, torej ali iščete delo za določen ali nedoločen čas, kakšna je vaša stopnja izobrazbe in ostali pogoji, kot je recimo znanje dodatnih jezikov in vrsta vozniškega dovoljenja. Z vsemi kriteriji lahko izluščite oglase, ki so aktualni za vas in si s tem olajšate iskanje, da vam ni treba pregledati desetine oglasov, preden najdete za vas primerna prosta delovna mesta.

Ko najdete oglas za delo, ki vam ustreza, si lahko podrobno ogledate vse pogoje, ki jih morate izpolnjevati, da ste primeren kandidat za delo, pa tudi kakšne bi bile vaše delovne naloge in kaj vam podjetje ponuja. Generalno na teh straneh ni napisano kakšno plačilo lahko pričakujete, saj je to lahko poslovna skrivnost in se boste o tem pozanimali na razgovoru, če vas izberejo. Vsa prosta delovna mesta imajo navadno možnost hitre prijave, kjer poleg osebnih podatkov pripnete še življenjepis in motivacijsko pismo, s čemer je prijava na delovno mesto potrjena. Tako postopek prijave močno olajšan, saj vam ni treba posebej pošiljati življenjepisa.

Večina spletnih strani s prostimi delovnimi mesti ima možnost registracije, preko katere vpišete kakšno delovno mesto iščete. Potem vas vsakič, ko se pojavi primeren oglas, o tem tudi obvestijo, da vam ni treba vsakodnevno brskati med oglasi, ki morda niso primerni za vas.

Na kaj paziti pri iskanju zaposlitve

Že preden se prijavljate na prosta delovna mesta je dobro, da uredite svoj življenjepis. Z življenjepisom namreč delodajalec oz. kadrovnik dobi prvi vtis o vas. Zato je res pomembno, da je življenjepis spisan dobro, jedrnato in so na njem vsi podatki, ki jih kadrovnik potrebuje, da se lahko odloči ali ste primeren kandidat. Tu bodite pozorni, da vpišete vaša prejšnja dela, ki se čimbolj navezujejo na delo, za katerega se prijavljate. Življenjepis naj ne bo predolg, to pomeni, da je idealno dolg eno stran, v skrajnem primeru dve strani. Življenjepis, ki je dolg eno stran, bo kadrovnik veliko lažje prebral, sploh v primeru, da si ga natisne. Prav tako pazite na jezik in pravopisne napake.

Življenjepisu dodajte tudi motivacijsko pismo, ki naj bo bolj osebno. Notri navedite razloge, zakaj se prijavljate na delovno mesto. Predstavite, kaj lahko doprinesete podjetju in zakaj naj se odločijo za vas. Izpostavite tudi vse vaše lastnosti in izkušnje, ki so relevantne za delovno mesto na katerega se prijavljate. Če se prijavljate na različna prosta delovna mesta pazite, da je motivacijsko pismo primerno napisano in ga po potrebi tudi spremenite, da bodo notri le relevantne informacije za dotično delovno mesto. Tako kot življenjepis, naj motivacijsko pismo ne bo predolgo in naj bo dolgo največ eno stran.

Ko pošiljate prošnje za prosta delovna mesta, življenjepis in motivacijsko pismo shranite v en dokument. Najbolj primerno je, da ju shranite v dokument PDF. Dokument tudi ustrezno poimenujte, da poleg tega, da dokument vsebuje življenjepis in motivacijsko pismo, pripišete še svoje ime in priimek. Tako bodo kadrovniki vedeli od koga je dokument in kaj vsebuje, obenem pa s tem kažete tudi na svojo urejenost.