Sončne elektrarne izkoristijo energijo sonca

Napredek v tehnologiji je pripeljal do tega, da lahko lastniki hiš in ostalih objektov za porabo elektrike s pomočjo sončne elektrarne sami proizvajajo elektriko, ki jo potrebujejo za svoje gospodinjstvo. Za tak način pridobivanja elektrike se odloča vse več gospodinjstev, saj je sončna energija brezplačna in zakaj je ne bi izkoristili sebi v prid, pri tem še prihranili. Postavitev sončne elektrarne ne le močno zmanjša stroške elektrike, ampak je tako pridobivanje elektrike tudi okolju prijazno in s tem prispevate k ohranjanju okolja za vaše otroke.

Sončne elektrarne

Sončne elektrarne so primerne za celo Slovenijo

Vsak je zagotovo že videl sončno elektrarno z ogromnimi sončnimi celicami oz. moduli, ki zbirajo sončne žarke in jih pretvarjajo v energijo, ki jo potrebujemo za vsakdanje življenje. Na tak način deluje tudi domača sončna elektrarna, ki se jo namesti na del hiše, najpogosteje na streho in že lahko začnete z zbiranjem sončne svetlobe in pridobivanjem svoje elektrike.

Nekateri se izogibajo namestitvi sončnih elektrarn, saj so mnenja, da se zaradi premalo sonca namestitev ne izplača. Tako mišljenje je napačno, saj je Slovenija država, ki je na splošno dovolj osončena in zato se lahko vsak odloči za namestitev sončne elektrarne. Obsevanje s soncem zato ni glavni pogoj na katerega je treba biti pozoren. Da bo izkoristek res največji in da vam bo sončna elektrarna res služila, kot je treba, morate najprej izračunati ali je vaša letna poraba elektrike dovolj velika, da se postavitev sončne elektrarne res izplača. Poleg tega je dobro, da vsaj del strehe, kjer bodo nameščene sončne celice, gleda na jug, jugovzhod ali jugozahod, da so čim večkrat obsijane s soncem. Pomemben pa je tudi naklon strehe, ker preveč položna ali strma streha ne omogoča največjega izkoristka sončnega sevanja in je v tem primeru potrebno v zakup vzeti malo večje izgube. Glede na povprečno porabo elektrike se morate prepričati, da imate na razpolago dovolj površine, ki bo na voljo za namestitev sončnih celic in da bo konstrukcija objekta prenesla dodatno težo sončnih celic. Verjetno ni treba posebej poudariti, da objekti na katere sosednji objekti, drevesa ali druge ovire, kot so dimniki mečejo senco, niso najbolj primerni za namestitev sončnih elektrarn.  

Seveda se je pametno pred odločitvijo dobro pozanimati pri ponudnikih, ki bodo znali oceniti, ali je vaš objekt primeren za sončno elektrarno, kakšne dimenzije in moč sončnih celic vam priporočajo. Od ponudnika se poleg svetovanja pričakuje izris in namestitev sončnih elektrarn, pa tudi priprava vseh pomembnih dokumentov, da bo vaša sončna elektrarna delovala z vsemi pooblastili. Smiselno se je pozanimati tudi o dolžini garancije pri sončni elektrarni in njenih pogojih.

Sončna elektrarna ima dolgo življenjsko dobo

Z rednim vzdrževanjem sončnih elektrarn, je njihova življenjska doba zelo dolga, tudi 25 let in več. Vzdrževanje sončnih elektrarn ni zahtevno, potrebno jo je le pregledati na nekaj let in očistiti, sploh če je okolica bolj prašna. Sicer pa so modernejše sončne elektrarne že opremljene z napredno elektroniko in omogočajo spremljanje delovanja sončnih elektrarn, da v primeru napak to tudi sporočijo sistemu.

Ker z namestitvijo sončne elektrarne prispevate k ohranjanju in varovanju narave lahko za svojo sončno elektrarno pridobite tudi subvencijo. Ta se razlikuje glede na velikost samih sončnih elektrarn, vsekakor pa je velika pomoč pri začetni investiciji. Ker je sončna elektrarna velik projekt, je zato začetni vložek večji. Popolnoma se povrne v manj kot desetih letih in potem bo elektrika, ki jo uporabljate za ogrevanje, hlajenje in ostalo, brezplačna. Čeprav boste v začetnih letih še odplačevali sončno elektrarno, pa to ne pomeni, da v tem obdobju ne boste brez prednosti pred tistimi, ki sončne elektrarne nimajo. Nameščena sončna elektrarna začne delovati takoj, in ko dobite njeno elektriko, ne boste več odvisni od cen dobave električne energije, za katero vsi vemo, da se vedno bolj zvišuje.