Strune na vrtu lahko uničijo ves pridelek – zaščitite se

Strune na vrtu se zelo hitro zaredijo, če ne kmetujemo pravilno. Strune namreč potrebujejo določeno okolje, da se razmnožijo. Vsi vrtni škodljivci namreč pridejo zato, ker se je na vrtu prišilo naravno ravnovesje in so rastline izgubile imunski sistem, zato niso močne in odporne. Ne morejo se braniti pred škodljivci, zato jih le-ti pojedo in uničijo, dokler se zopet ne vzpostavi naravno ravnovesje s pomočjo plevelov. Za to je  vedno kriv človek, ki ne razume naraven kemijskih ter naravnih procesov in želi imeti vse sterilno ter očiščeno. Strune na vrtu pa so eden od takih znanilcev neravnovesja in se pretirano razmnožijo zaradi določenih odpadkov.

strune na vrtu

Nadležne strune na vrtu naredijo kar veliko škodo. Predvsem prevrtajo vse gomolje, še najrajši imajo krompir. Strune so dejansko zelo zoprne ličinke škodljivcev, ki se prehranjujejo z gomolji in s koreninam rastlin. Povsem jih uničijo in v zmelji ostanejo tudi tri leta. Najbolj hitro se jih boste znebili, če na vrtu ne boste puščali odpadnih stebel koruze in krompir. Pustit je treba tudi prevel, ki jih odganja in ne dovoljuje, da bi se razmnožile. Lahko pa se jih ustavi tudi z nekaterimi pripravki. 

Da so strune na vrtu, je kriv tudi hlevski gnoj lai pa, da je tam bila prej detelja ali travnik. Dve leti je dobro, da tam ne sadimo rastlin, ki privlačijo strune, to so korenje, krompir, torej vsi gomolji, kalčki in rastline z okusnimi koreninami. Ličinke strun imajo  več stadije. Da imamo strune na vrtu ponavadi opazimo šele jeseni, vendar so tam že od aprila. Uničujemo jih že od začetka parila pa do konca maja, ko so v prvem stadiju, se še ne prehranjujejo z rastlinami in še ne delajo škode. Nato se že levijo. Naravni pripravki so narejeni iz rastlin in apna ter dušika. Postopek odstranjevanje strun ponavljamo več let spomladi, ker v drugih obdobjih nismo uspešni in se ne splača.