Transkranialna pulzna stimulacija lahko lajša določene simptome Alzheimerjeve bolezni

Alzheimerjeva bolezen je danes precej poznana, s seboj pa prinaša mnoge spremembe. Ta bolezen vpliva na osebe z boleznijo, a ima določen vpliv tudi na njihove družine. Žal gre še vedno za neozdravljivo bolezen, pri kateri je možno zaradi napredka medicine že nekoliko lajšati simptome. Več o tem si lahko preberete na https://www.nevrocenter.si/, kjer je natančneje opisan tudi sodoben terapevtski postopek, imenovan transkranialna pulzna stimulacija. Pri tem postopku gre za potencialno lajšanje simptomov Alzheimerjeve bolezni, predvsem v zgodnji obliki. Postopek je neboleč in relativno kratek.

transkranialna pulzna stimulacija.

Kaj je transkranialna pulzna stimulacija?

To je sodoben terapevtski postopek, namenjen osebam z Alzheimerjevo boleznijo, ki se je pojavil šele pred kratkim. Osnovni cilj postopka ja spodbujati oziroma ohranjati duševne sposobnosti oseb s to boleznijo. Praviloma se uporablja pri bolnikih, ki imajo blago do zmerno stopnjo bolezni. Transkranialna pulzna stimulacija sicer ne zdravi bolezni, ker to danes še ni mogoče, a si prizadeva do neke mere izboljšati splošno kakovost življenja bolnikov in s tem tudi življenja svojcev. Ta postopek je namreč večkrat že prinesel dobre rezultate, kot so izboljšanje kratkoročnega delovnega spomina, izboljšanje depresije, večja prostorsko in osebnostno orientiranost ter občasna vrnitev bolnikov k vsakodnevnimi funkcionalnimi aktivnostmi. Posledično sta se pogosto izboljšali tudi izvajanje gospodinjskih opravil in skrb zase.

Kako transkranialna pulzna stimulacija poteka?

Pred izvedbo postopka mora oseba s kliničnimi znaki demence ali potrjeno demenco opraviti MRI slikovno diagnostiko glave in pregled pri specialistu nevrologije. Ko se ugotovi, da je terapija za osebo primerna, se začne postopek izvajanja paketa 6 terapij, kjer vsaka traja 30 minut, izvedejo pa se v dveh tednih. Nato sledijo obnovitvene terapije enkrat mesečno. Terapija se začne s kalibracijo, kjer terapevt s posebnim svinčnikom obriše lobanjo v treh smereh. Sledi nanos ultrazvočnega gela, preko katerega gredo akustični valovi skozi lobanjo. Tovrstni valovi so usmerjeni v specifične predele lobanje, saj tako vplivajo na izboljšanje  funkcij pri bolnikih. Po 30-minutni terapiji pa sledi odstranitev gela z umivanjem.