Ustna higiena je pomembna za zdravje

Ustna higiena je izredno pomembna za zdravje zob. Pa tudi drugače se lahko zaradi slabe ustne higiene pojavijo različne težave, tudi okužbe. Tudi pri otrocih je treba dovolj zgodaj začeti z ustreznim umivanjem zob. Nekateri zobozdravniki predlagajo, da se ustna higiena pri otrocih začne še preden jim zraste prvi zobek. Z nežnim drgnjenjem dlesni poskrbimo za čistočo, hkrati pa z masiranjem omilimo bolečine, ki spremljajo izraščanje zobkov. Pri otrocih najbolje poskrbite za ustno higieno z rednim umivanjem zob, pazite le, da uporabljate zobno pasto primerno njegovi starosti.

ustna-higiena

Slaba ustna higiena privede do vnetja obzobnih tkiv, to pa prepoznamo kot krvavenje iz dlesni in nabrekla ter občutljiva dlesen. V takem primeru potrebujete profesionalno ustno higieno, kot jo izvajajo ustni higieniki. Vnetje obzobnih tkiv lahko oteži potek zdravljenja nekaterih bolezni, kot so različna respiratorna obolenja, srčno žilnih bolezni, lahko vpliva tudi na prezgodnji porod, poslabša metabolno stanje pri diabetikih. Nekatere raziskave kažejo, da je lahko neustrezna ustna higiena vzrok za nastanek infarkta.

Ščetkanje zob je potrebno vsaj dvakrat na dan, če že ne po vsakem obroku, da očistimo vso umazanijo, ki je prisotna na zobeh. Če zobne obloge ne odstranjujemo redno, se kasneje začnejo kristalizirati in tako nastane zobni kamen, kar pa privede do večjih težav, saj dlesen premika proti njeni korenini. Zobnega kamna ne moremo več odstraniti z zobno ščetko, ampak mora to storiti ustni higienik z ultrazvočno napravo. Poseg je neboleč, razen če je zraven prisotna parodontalna bolezen, ki zahteva lokalni anestetik.

Pravilna ustna higiena pa ni samo pravilno ščetkanje zob. Treba je izbrati pravilno zobno ščetko in imeti pravilno tehniko ščetkanja. Najbolje je, da obiščete ustnega higienika, ki vam bo glede na starost, bolezen obzobnih tkiv in druge faktorje, priporočal pravilno tehniko. Poleg učenja pravilne higiene ustne votline, pa ustni higienik tudi zdravi nekatere bolezni, kot je naprimer parodontoza.

Zdravje se začne v ustih, zato poskrbite, da bo ustna higiena pravilna pri vas in pri vaših otrocih.