Rabljeni računalniki

Se zanimate za nakup rabljenega računalnika? Priporočamo vam nakup rabljenega računalnika na spletni strani: https://www.truecad.si/c/rabljeni-racunalniki/. V trgovini TrueCAD imate na voljo široko ponudbo rabljenih računalnikov. Vendar zakaj bi se sploh odločili za nakup rabljenega računalnika? Pri računalnikih gre tako, da se komponente ponavadi ne uničijo tako hitro. Recimo nek posameznik si kupi računalnik, in čez 2 leti ga želi zamenjati, ker pač potrebuje močnejšo opremo. V tem primeru proda trgovin TrueCAD svoj računalnik in trgovina ga proda naprej, ker računalnik deluje praktično kot nov, vse komponente delujejo brezhibno in računalnik bo prišel prav nekomu drugemu. Ljudjem se pa splača kupiti rabljen računalnik, ker tako prišparajo na denarju. Rabljeni računalniki so precej cenejši kot novi in če dobimo brezhibne komponente, je to dober nakup. Predstavljajte si da nakupujemo nov računalnik, in imamo na voljo čisto novega in istega rabljenega. Cena novega je 800€, rabljen pa 500€, vendar komponente so v podobnem stanju. Rabljen je star 2 leti, vendar to ne pomeni, da je karkoli narobe z njim. V določenih primerih lahko kupimo rabljen računalnik, zamenjamo določene komponente in deluje kot nov. Je pa res, da se tehnološki razvoj razvija vsako leto in prihajajo na trg nove in močnejše komponente, zato tisti, ki potrebujejo kakovosten računalnik, ponavadi vsako leto zamenjajo kakšno komponento z novo, saj tako posodobijo svoj računalnik in izboljšajo njegovo delovanje. 

Kaj je sploh pomembno pri nakupu računalnika? Ko kupujemo nov računalnik, se moramo najprej vprašati, kaj bomo počeli z njim in koliko denarja nameravamo zapraviti zanj. Recimo če bomo igrali igrice ali delali z grafičnem oblikovanjem, bomo potrebovali dovolj močen računalnik, da bomo to lahko počeli. Če pa ga bomo imeli za domačo uporabo in gledanje serij in filmov, pa bo dovolj navaden poceni računalnik. Recimo za dober gamerski računalnik bomo dali okoli 1000€, medtem ko za domačo uporabo pa 200-300€. Zakaj pa so gamerski računalniki tako dragi? Gamerski računalniki uporabljajo novo in visoko napredno tehnologijo. Če primerjamo komponente navadnega in gamerskega računalnika, bomo videli, da so gamerske komponente veliko močnejše, dražje in imajo tudi lepši izgled. Gamerji potrebujejo res napredno opremo, za poganjanje najovejših igric. Vsako leto se igrice izboljšujejo, kar pomeni da zahtevajo več računalniške moči, za njihovo delovanje, kar pomeni da je potrebno sproti nadgrajevati računalnik, če želimo igrati najnovejše igrice, ki zahtevajo močejšo moč. Recimo da si letos kupite nov gamerski računalnik, čez 2-3 leta pa le ta nebo več dovolj močen, za poganjanje novih igric. V teh primerih ljudje ponavadi zamenjajo grafično kartico za močnešjo, zamenjajo procesor, in dodajo RAM pomnilnik. Gaming je dan danes drag šport in iz leta v leto se draži, ker ljudje razvijajo nove tehnologije in bolj napredne računalniške komponente. 

Določeni posamezniki, kateri si želijo kupiti računalnik in pri tem prišparati, si ga pa sestavijo sami, tako da kupijo posamezne komponente in ga nato sestavijo. Naj vam naštejem vse osnovne komponente, katere potrebuje računalnik za svoje delovanje. Matična plošča, na katero priklopimo vse ostale komponente. Procesor pa procesiranje podatkov, RAM pomnilnik, Grafična kartica, disk, napajalnik in pa seveda ohišje. Ponavadi so najdražje enote procesor in grafična kartica. Pri matični plošči ne rabimo preveč komplicirati, moramo biti pozorni na podnožje procesorja in koliko rama lahko vstavimo vanjo. Seveda tisti gamerji boste dali malo več denarja, osnovni uporabniki pa malo manj. Torej matična plošča pride okoli 100€, za tiste gamerje pa malo več. Nato pridemo do procesorja. Procesor mora biti dober, da bo deloval. Zato je treba pogledat kakšno ima frekvenco in koliko ima jeder in niti. Pri procesorju so cene zelo različne. Osnovni uporabnik bi zanj dal 100€, medtem ko zahtevni uporabniki pa 200-300€. Procesorji imajo dolgo življenjsko dobo, zato jih tudi menjamo zelo poredko, na 5 let recimo. Nato pridemo do grafične kartice, katera je za gamerje najbolj pomembna stvar. Gamerji potrebujejo zelo dobro grafično kartico za igranje najnovejših igric. Nove grafične kartico so precej drage, od 300€ pa tudi do 1000€. Za tiste posameznike, lahko pa tudi kupite integrirane grafične kartice, kar pomeni, da so že pritrjene na matične plošče, ali pa posebej, za 100€. Nato pridemo do RAM pomnilnikov. Tukaj spet gamerji ponavadi vzamejo 16GB ali pa več, medtem ko navadni uporabniki pa 8 GB ali več. Cene niso drage. Pri napajalnikih je podobno kot pri ostalih enotah. Gamerji potrebujejo močnejše napajalnike,več kot 800W, medtem ko osnovni uporabniki pa imajo do 800W dovolj. Predzadnja stvar so diski. Dan danes se večinoma uporabljajo SSD diski, ker pospešijo delovanje računalnika. Vsak človek ima ponavadi en SSD disk in na njem operacijski sistem, potem pa še en dodaten trdi disk pa podatke. SSD diski so priporočljivi v vsakem računalniku, ker so ugodni in pospešijo delovanje računalnika.

Nato pa pridemo do vzdrževanja računalnika. Praktično ni posebnih vzdrževanj. Priporočljivo ga je s kompresorjem ali sesalcem očistiti enkrat na par mesecev. V primeru, da imamo stare komponente pa jih je priporočljivo zamenjati.

Torej se zanimate za nakup rabljenega računalnika? Zagotovo se vam splača, saj boste prišparali in imeli brezhiben računalnik. Obiščite TrueCAD še danes!