Tehtnica se uporablja v več panogah

Ob besedi »tehtnica« ste verjetno najprej pomislili na tisto majhno napravo, ki se je »vsaj ženske« na veliko ogibljemo, saj si nočemo priznati, koliko kilogramov v resnici imamo. A ta članek ne govori o tej tehtnici, saj bo tokratna tema tehtnica za gradbeništvo oz. tehtnice, ki se uporabljajo v drugih panogah. Ja, tudi to obstaja, čeprav sem prepričana, da tega večina izmed nas ni vedela (priznam, da tudi jaz do nedavnega nisem).

Verjetno vsi poznate tehtnice za gospodinjsko uporabo – te se najpogosteje uporabljajo v domači kuhinji, predvsem za peko sladic, ko morate kar najbolj natančno stehtati vse sestavine za peko (moko, sladkor, kakav, maslo in podobno) vaših najljubših sladkih radosti. Tehtnica se uporablja tudi v vseh trgovinah, kjer prodajajo salame, sir, ribe in ostale izdelke, ki vam jih lahko poljubno odmerijo in celo narežejo. Tiste najbolj natančne tehtnice, pa se zagotovo uporabljajo v farmaciji oz. v laboratorijih, kjer morajo biti pri delu resnično natančni in zelo precizni, saj že najmanjša napaka pri tehtanju lahko povzroči resno škodo – pri manj »kompliciranih« eksperimentih oz. nalogah se kakšna manjša napaka morda niti ne pozna, morda morate le na novo začeti nalogo, v najhujšem primeru pa lahko pride celo do nesreče, recimo kakšne eksplozije ali podobnih stvari, kar je vse zelo nevarno za zdravje in življenje človeka.

tehtnica
Za različne panoge se uporabljajo različne tehtnice, saj ima vsaka panoga svoje specifike. Tako poznamo laboratorijske, industrijske in medicinske tehtnice. Vse so narejene po najvišjih standardih. Premium laboratorijska tehtnica velja za eno izmed najbolj natančnih tehtnic, saj poleg osnovnih funkcij vsebuje še vrsto drugih funkcij, predvsem pa vsebujejo visokokakovostne materiale in zmogljive tehtalne sisteme. Tovrstne tehtnice se uporabljajo pri res zahtevnih laboratorijskih aplikacijah snovi in v prostorih, kjer razmere za tehtanje niso idealne (zaradi vibracij in ostalih motenj), saj je narejena tako, da kljub tem motnjam tehta zelo natančno; druga panoga, kjer se tudi uporabljajo te tehtnice, pa je farmacevtska industrija.