Zakaj je bolniška nezaželena?

Bolniška je nekaj, kar si nihče od nas ne želi, pa je včasih nujna, ker ne gre drugače. Takrat ima veliko škodo tako delodajalec, kot zaposleni, o čeme si preberite tukaj. Ko človek zboli ali zboli njegov bližnji, za katerega mora skrbeti tudi po zakonu, bodisi da gre za otroka, starše bodisi za partnerja, takrat odredi zdravnik bolniško za določen čas. Ko ta čas preteče zdravnik preveri, kakšno je stanje in bolniško podaljša ali prekine. Največ pa ko lahko dobri do 30 dni, vse ostalo, kar je dlje časa, pa odobri ali zavrne zdravniška komisija.

bolniška

Bolniška, ko je odrejena, jo je treba sporočiti delodajalcu in mu dostaviti dokazila po končani bolniški. Brez tega je delavec dejansko v prekršku in krši delovno pogodbo tako močno, da lahko delodajalec na podlagi tega, torej neupravičene bolniške, prekine delovno razmerje. Zadeve se znajo močno zaplesti zato je najbolje, da se sam obvesti delodajalca, se ga pokliče ali pošlje elektronsko ali pisno sporočilo, a je zdravnik odredil bolniško in do kdaj, da se zna delodajalec organizirati.

Bolniška zaradi otrok ali bližnjih je enaka, torej obvestiti je treba delodajalca in kasneje dostaviti dokazila o tem. Enako dejansko  velja tudi za samozaposlene, morajo imeti bolniško in si tudi tako obračunati dohodek, to pomeni da za čas bolniške ne bodo prejemali potnih stroškov niti zneska za prehrano, zato se znesek končnega izplačila zmanjša, kar je za delavca nerodno, zato se mnogi bolniški izognejo in gredo bolni delat.

To pa ni prav, bolniška je za to, da se človek pozdravi in dan e okuži drugih. Nazarene lahko zboli celotne kolektiv ali se razširi nevarna nalezljiva bolezen, kt je bla to praksa še do lanskega leta. Bolniška je lahko tudi namišljena, dd se nekdo izogne velikemu stresu v službi in si malo odpočije od pritiskov. Takih bolnišk je dosti, nekateri pa namenoma to izkoriščajo.