Mangart mogočna gora v Julijskih Alpah

Ljubitelji gora večkrat iščemo kam se v lepem vremenu podat. Tudi sami smo zvesti hribolazci in iščemo gore, kjer so fantastični razgledi. Saj to te tudi žene na sam vrh, da imaš prelepe razglede. V Julijskih Alpah se skriva ena mogočna gora, ki je četrta po vrsti, po velikosti. Ko si na vrhu ter razgledi prevzamejo in navdušijo. Vidi se daleč naokoli, samo moraš imeti lepo vreme. Govorim o Mangartu, ki je visoka 2055 metrov. Mangart vsakega hribolazca navduši in ne poda se gor samo enkrat ampak jo obišče več krat. Tudi mi smo stali na samem vrhu že dva krat in imajo tudi že plane, da bomo gor prilezli še enkrat.

Vsakega najprej zanima, ko se hoče na katero goro podat kje je izhodišče. Na Mangart se je najlažje podat iz Mangartskega sedla. Na samo sedlo se lahko pripeljete z avtom. Iz Bovca se peljete proti Predelu in nato imate tablo za sedlo. Mangart ni težko dostopna gora, je pa res, da gor vodita dve poti iz sedla. Eni se reče slovenska, ki je težka in italijanska, ki pa je lahka. Mi smo šli dva krat na Mangart po italijanski poti. Pot je primerna tudi za otroke, saj sta gor takrat šla tudi moja dva otroka, ki sta bila stara 7 in 8 let.

mangart

Mangart je res fantastična gora, ki te očara. Njeni razgledi sežejo zelo daleč. Ne smeš biti ne pripravljen, nekaj kondicije in znanja o gorah moraš imeti. Povsod po gorah moramo paziti in se ne prenagliti. Tako je tudi Mangart, če niste prepričani, da boste zmogli 2 uri ali več hoje po skalah in tudi malo sopihali poleg, se ne spuščajte. Če pa radi obiskujete gore in še niste obiskali Mangart, pa hitro proti Bovcu in do sedla z avtom. Nimate kam zgrešiti, če gledate planinske znake in table.