Kako poskrbeti, da računalniki trajajo dlje?

Računalniki nas danes spremljajo na vsakem koraku, saj olajšajo ali poenostavijo marsikatero opravilo, za katerega bi v preteklosti porabili veliko več časa, sedaj ga pa lahko opravimo povsem enostavno z le nekaj kliki, pa naj gre za pošiljanje e-pošte, pogovor s prijatelji ali celo nakup najrazličnejših izdelkov. Danes to omogočajo vsi računalniki, dobri računalniki pa zaradi svoje zmogljivosti in drugih odličnih lastnosti ta opravila naredijo še preprostejša. Največ ljudi danes ob nakupu izbere prenosni računalnik, še vedno pa je namizni računalnik tisti, ki glede na ceno ponuja višjo zmogljivost, prav tako ga je lažje nadgrajevati in vzdrževati. Ponaša se z daljšo življenjsko dobo, ki jo je z nekaj triki, ki so predstavljeni v nadaljevanju, mogoče še podaljšati.

 

Redno posodabljanje programske opreme računalnika

To je prvi od nasvetov, ki jih velja upoštevati, saj najnovejša programska oprema na računalniku odpravlja napake iz preteklih različic operacijskega sistema, hkrati pa prinaša izboljšave, s katerimi se nadgradi delovanje računalnika. Najbolje je, da izberete funkcijo za samodejno posodabljanje programov in operacijskega sistema, če je ta na voljo, da bodo računalniki vedno v brezhibnem stanju, sicer pa lahko za opomnik o posodabljanju vnesete tudi v računalniški koledar. Novi namizni računalniki imajo nameščeno najnovejšo programsko opremo, zato je skrb o tem, da bi zatajili, povsem odveč.

Uporaba antivirusnih programov

Antivirusni programi so nepogrešljivi v boju proti zlonamernim datotekam, aplikacijam ali programom, ki se lahko hitro znajdejo na vašem računalniku. Njihova naloga je, da grožnje zaznajo in odpravijo, še preden te vstopijo v sistem računalnika, s čimer podaljšujejo njegovo življenjsko dobo, saj ga varujejo na več ravneh. Zato je dobro, da imajo računalniki vsaj katero od brezplačnih verzij antivirusnih programov, ki bo zaščitila vaš računalnik.

 

Odstranjevanje nepotrebnih in neuporabljanih računalniških programov

Z leti uporabe se na računalniku nabere veliko programov, ki ste jih uporabili samo enkrat ali pa sploh ne in zasedajo prepotreben prostor, hkrati pa so v veliki meri tudi varnostno pomanjkljivi, če nimajo nameščenih najnovejših posodobitev. Zato je zelo priporočljivo vsaj enkrat letno disk defragmentirati ali računalnik temeljito pregledati in odstraniti nepotrebne programe in aplikacije. Njegovo delovanje lahko pospešite tudi s čiščenjem brskalnika, brisanjem zgodovine shranjevanja datotek in piškotkov ter odstranjevanjem začasnih datotek. Kljub temu programov ne odstranjujte brezglavo, saj so številni od njih ključni, da računalniki in njihov operacijski sistem deluje brezhibno.

Čiščenje prahu in umazanije iz računalnika

Medtem ko so novi računalniki čisti kot iz škatlice, se v tistih, ki so v uporabi že več let, skozi čas nabere veliko prahu in drugih delcev umazanije, ne da bi se tega sploh zavedali. Prah v računalniku se nabira na računalniških vezjih, maši ventilatorje in posledično onemogoča učinkovit pretok zraka in hlajenje računalnika. Ta se začne pregrevati, poveča se možnost okvar, njegovo delovanje pa se upočasni, kar je še posebej opazno v poletnih mesecih, ko so toplejši tudi prostori. V izogib temu je zato dobro, če je računalnik dvignjen od tal, priporočljivo pa je tudi, da ga vsake toliko časa očistite in iz njega izpihate prah. Čiščenje je bolje prepustiti strokovnjakom, vendar ga lahko ob skrbnem ravnanju opravite tudi sami, tako da s sesalcem previdno posesate nabrano umazanijo. Po čiščenju je delovanje računalnika tišje, zmanjša se njegovo segrevanje, tudi sam v okolico oddaja hladnejši zrak. Zmanjša se obremenitev računalnikih komponent, kar pomeni tudi podaljšanje življenjske dobe računalnika.

 

Preprečevanje pregrevanja računalnika

Kot že omenjeno, je glavni krivec za pregrevanje računalnika prah. Računalniki imajo v sebi namreč več komponent, ki se pregrevajo – to so procesor, trdi disk, grafična kartica in čipi na matični plošči. Za pravilno delovanje računalnika je nujno, da vzdržujejo ustrezno temperaturo, kar se lahko zagotovi samo s hlajenjem. Zato so nepogrešljivi ventilatorji, ki zagotavljajo boljši pretok zraka in hladijo tudi notranjost računalnika. Posamezne računalniške komponente se hladijo same s pomočjo pasivnega hlajenja, vendar večina od njih zahteva dodatno hlajenje z ventilatorji. Zato je nujna skrb za pravilno delovanje ventilatorjev, da bo čim daljša tudi življenjska doba namiznega računalnika.

računalniki

Menjava računalniških komponent

To je še ena možnost za podaljšanje življenjske dobe računalnika, vendar je pri tem treba razmisliti, ali se investicija sploh splača, ali je morda bolje denar vložiti v nakup novega računalnika. Kvalitetni novi računalniki so za vas na voljo v podjetju Truecad, kjer lahko izbirate med različnimi blagovnimi znamkami in zmogljivostmi računalnikov. Če se vseeno odločite za nadgradnjo računalniških komponent, razmislite, za kaj računalnik pretežno uporabljate in se glede na to po posvetu s strokovnjakom odločite za zamenjavo posamezne komponente, npr. grafične kartice, pomnilnika, matične plošče ali trdega diska. Tako boste dosegli najboljši možen učinek za podaljšanje življenjske dobe vašega računalnika.

 

Dejstvo je, da je življenjska doba namiznega računalnika daljša od tiste, ki jo imajo prenosni računalniki. Seveda je odvisna tudi od tega, za kaj računalnik najpogosteje uporabljate – ali za preprosta pisarniška opravila, igranje iger ali morda za oblikovanje kompleksnejših avdio, video ali grafičnih vsebin. Z ustrezno skrbjo za računalnik jo lahko še podaljšate in tako več let uživate ob napravi, ki je dandanes skorajda nepogrešljiva.