Avokado je superživilo, ki pomaga pri hujšanju

Avokado je super živilo, ki so ga v Peruju gojili že 5000 let pred našim štetjem in se je obdržal do danes v izborni obliki. Je hruškaste do okrogle oblike, poznamo majhne avokade in velike, različnih barv ter kož. Nekateri  imajo svetlo rumeno meso, drugi belo ali zelenkasto, tretji pa zelo temno rumeno. Eni imajo debelo rjavo kožo, drugi tanko in zeleno. Avokado, več o njem najdete na tej povezavi https://www.novicedanes.si/avokado-superzivilo/ je najboljši, če je zmerno zrel in mehak, je naravna maščoba in kot maslo, ki ga lahko namažemo na kruh.

avokado

Iz njega je mogoče narediti veliko različnih jedi, omak, sladic, napitkov in je odlična zamenjava za ostale vrste maščobe. Avokado je najboljša možna maščoba za to, ker je topna v vodi in ne ostaja v celicah, kar pomeni, da se ne lepo na ožilje torej ne ostaja na stenah ožilja in ne povzroča slabega holesterola. Celicam daje maščobo, ki jo lahko presnovijo in izložijo skozi prebavni trakt brez kakšne koli škode.

Avokado se uporablja tudi v kozmetični industriji. Iz njega delajo kreme in različne maske za obraz, saj njegova odlična maščoba kri celice tudi od zunaj in jih osvežit ter regenerira. Lahko ga uporabljate, kot naravno kremo za roke, enostavno tako, da ga olupite in si z njim mažete roke. Če ste naleteli na nezrel in trd avokado, ga pustite nekje nekaj dni, da se omehča. Da hitreje dozori lahko uporabite jabolka in banane, ki jih daste zraven avokada, da ga njihovi plini dozorijo. Še hitreje bo postal zrel, če ga daste s tem sadjem v papirnato vrečko.

Avokado je zdrav, saj ima poleg maščobe še vrsto koristnih vitaminov, kot so A, B, C, E in K. Vsebuje tudi dosti mineralov in folne kisline ter beljakovin, tudi antioksidantov. Z njim se boste zaščitili tudi pred opeklinami na soncu. Regenerira pa tudi lase in nohte. Uspešno znižuje krvi tlak in holesterol.