Lesena vhodna vrata – kako jih vzdrževati

Vhodna vrata so eden od elementov vsake hiše, hkrati pa obraz vašega doma, saj jih tako vi kot vaši obiskovalci opazite takoj, ko stopite pred hišo. Seveda je njihova primarna funkcija, da omogočajo vstop v prostor, vendar so poleg tega še veliko več. Odražajo estetiko celotne hiše, njen prevladujoči stil, ob pravilni izbiri poudarijo fasado in druge elemente hiše, ki so vidni na zunaj. Pri izbiri vhodnih vrat nezanemarljivo vlogo igra material, iz katerega so vrata. Danes je znova vse bolj priljubljen les, ekološki material, ki izraža vrnitev k naravi, lesena vhodna vrata pa so lahko odlična dopolnitev arhitekturnega stila vaše hiše. V podjetju Pirnar vam ponujamo vhodna vrata iz različnih vrst lesa in različnih dizajnov, da se bodo kar najbolje podala k vaši hiši. Na voljo vam je tudi kombinacija lesa s steklom, zato iz ponudbe izberite lesena vhodna vrata po vaših željah in videz svojega doma dvignite na nov nivo.

lesena vhodna vrata

Zakaj izbrati lesena vhodna vrata?

  • Les je ekološki material, ki hiši da občutek naravne topline in domačnosti. Danes postaja vse bolj nenadomestljiv tudi zaradi klimatskih sprememb v naravi. Z izbiro lesenih vhodnih vrat boste pokazali svojo ozaveščenost in skrb za okolje.
  • Les kot gradbeni material je vseprisoten na trgu, zato je eden od najpreprostejših materialov za popravilo ali obnovo.
  • Les je tudi energetsko dober material in učinkovit izolator, zato so lesena vhodna vrata prava izbira, če želite biti zaščiteni pred zunanjimi nihanji temperatur.
  • Vhodna vrata iz lesa so cenovno ugodnejša kot npr. tista iz aluminija, njihova prednost je tudi naraven videz.
  • Les zaradi svoje strukture, barve in vonja pozitivno vpliva na počutje in predstavlja stik z naravo.

 

Čiščenje in vzdrževanje lesenih vhodnih vrat

 

Vhodna vrata so nenehno izpostavljena zunanjim dejavnikom – spreminjajoče se vremenske razmere in velike temperaturne razlike lahko vrata skozi čas zdelajo ali poškodujejo. Sicer so kvalitetna lesena vhodna vrata podjetja Pirnar odlično zaščitena že med izdelavo, a zaradi velike izpostavljenosti zunanjim vplivom je zanje nujno redno čiščenje in vzdrževanje, s čimer boste podaljšali njihovo življenjsko dobo.

 

Osnovni del vzdrževanja vhodnih vrat je čiščenje, saj se predvsem na zunanji strani vrat nabere najrazličnejša umazanija in prah. Pri čiščenju ne uporabljajte agresivnih čistilnih sredstev, saj bodo ta vratom bolj škodila kot koristila. Namesto tega jih nežno obrišite z vlažno krpo, po potrebi nanjo nanesite nekaj blagega mila, da odstranite umazanijo, nato jih še obrišite do suhega. Pri čiščenju upoštevajte navodila za vzdrževanje, ki so priložena ob nakupu novih vhodnih vrat. Na trgu je mnogo čistilnih sredstev za čiščenje lesa, vendar morate pred njihovo uporabo vedeti, s kakšnim premazom so zaščitena vaša lesena vhodna vrata, da ga preveč agresivna čistilna ne bi poškodovala.

 

 

Vsakih nekaj let lesena vhodna vrata potrebujejo tudi novo barvanje, da s tem zaščitite les in vratom povrnete sijaj. Če niso preveč poškodovana, jih lahko z ustreznimi premazi prebarvate sami in jih pred tem še pobrusite, da bo nanos barve lažji in enakomernejši. Barvanja se lotite poleti, v zgodnjih jutranjih ali v poznih popoldanskih urah, saj takrat sonce ne pripeka preveč.

 

Na vratih lahko skozi leta nastanejo tudi mehanske poškodbe premaza na lesu. Manjše poškodbe in razpoke premaza je mogoče popraviti s finim čopičem, s katerim nanesete ustrezen vodni akrilni premaz. Pomembno je, da poškodovano mesto popravite čim prej po nastanku poškodbe, sicer se premaz lahko odlušči in tako povzroči še več škode. Če barvanja sami niste vešči ali če so lesena vhodna vrata preveč poškodovana, je najbolje, da popravilo prepustite strokovnjakom.

 

Povpraševanje po lesenih vhodnih vratih v zadnjih letih upravičeno narašča, saj odražajo kvaliteto, elegantnost in mogočnost. Podjetje Pirnar ponuja široko paleto vhodnih vrat iz lesa v različnih slogih za različne okuse. Ob tem vam svetujemo še, kako vrata vzdrževati in čistiti. Priporočljivo je redno preverjanje morebitnih poškodb vhodnih vrat in stanja premaza na lesu ter ga redno obnavljati, saj bodo le tako vaša lesena vhodna vrata še dolga leta element hiše, ki bo prvi pritegnil pozornost mimoidočih.