Klop je nevarnejši, kot morda mislite

 

Klop spada med pajkovce, natančneje zajedavske pršice, in zna biti zelo nevaren, če je okužen z boleznimi, kot sta (najpogostejši) lymska borelioza in klopni meningoencefalitis. Ima poseben obustni aparat, s katerim se pritrdi na kožo vretenčarjev in je prilagojen sesanju krvi. V primerjavi z ostalimi ‘sorodniki’ je klop zelo velik, kar je v bistvu odvisno od tega, kako dobro je nahranjen. Če je popolnoma napit s krvjo, ima precej velik zadek, njegova posebnost pa je tudi koničast prednji del, ki je porasel z ostrimi in nazaj ukrivljenimi zobci. Z njihovo pomočjo se klop pritrdi na gostitelja.

 

klop

 

Najde vas lahko tudi doma!

 

Klopi na svojega gostitelja največkrat ‘čakajo’ na izpostavljenih mestih, kot so vrhovi travnih bilk, seveda pa se najdejo tudi v vejah drevja in grmovja ter na tleh, med listjem in podrastjo. Vsekakor je nujno izpostaviti, da klop na nas ne preži le sredi gozdov, temveč tudi v okolici doma, kjer bi morda menili, da bolj varnih razmer ne bi mogli imeti, torej na vrtu, na trati pred hišo … Nekateri klopi gostitelja iščejo tudi na tleh, in ko ga zaznajo v neposredni bližini, se ga oprimejo, plezajo po njem in na njem poiščejo primerno mesto, kjer so žile tik pod kožo. Tam se klop prisesa in vam počasi sesa kri.

 

Kako ga odstranimo

 

Ko opazimo, da se je klop ‘ugneznil’ na naši koži, ga je treba čim prej in čim učinkoviteje odstraniti. Nekoč so priporočali metode, kot so mazanje z oljem ali vodo, vrtanje v obratni smeri urinega kazalca in podobno, dandanes pa temu ni več tako, saj vse več raziskav potrjuje, da je najboljša metoda za odstranjevanje te živalce čvrst poteg iz kože.

 

Za to uporabimo pinceto, najdete lahko že prav namenske, ali kakšni drugi odstranjevalci klopov. Klop ob takšnem potegu v telo praviloma ne bo izpustil še več svoje sline, ki je lahko okužena, verjetneje je, da bo to naredil, če ga mažemo s kemičnimi pripravki in različnimi snovmi oziroma z vrtanjem. V teh primerih pripomoremo le k draženju kože in pospešitvi bakterijske okužbe zaradi draženja slinavk tega zajedavca! Če metodo izvajamo dlje časa, lahko klop virus izloči še prej kot sicer, zato res priporočamo, da ga odstranite mehansko, s pinceto.

 

Zajedavca primete tik ob koži, nežno in zanesljivo, potem pa ga izpulite. Tudi če klopa ne morete odstraniti v celoti, po zadnjih raziskavah to niti ni nevarno, mesto pika pa v vsakem primeru razkužite z alkoholom, da ne pride do zapletov.

 

Vsekakor morate po odstranitvi mesto ugriza še nekaj časa opazovati. Če opazite spremembe v obliki izpuščaja, kolobarja …, poiščite zdravnika! V kolikor pa vas mesto, kjer je bil prisesan klop, zgolj srbi in je reakcija blaga, pomagajo tudi nekateri naravni pripravki. Brez recepta lahko danes dobite različna mazila za blaženje vnetnih reakcij, ki so izdelana iz zdravilnih rastlin in njihovih izvlečkov, na primer iz kamilice, arnike, ognjiča in podobno. Če vas srbi, pa si lahko pomagate tudi z doma narejenimi pripravki, ki preverjeno delujejo. Nekateri, na primer, priporočajo obkladek iz čebule in jabolka (uporabite rezine), pomagalo pa bo tudi olje sivke, čajevca ali bazilike, ki blaži vnetja. Mesto pika namažemo nekajkrat na dan, srbečice postopoma ne bo več, koža pa spet takšna, kot je bila.

 

klopi

 

Kaj pa preventiva?

 

Seveda, preventiva je nujna, kadar je govor o klopu. Ko ste v gozdu, na travniku ali kje drugje na prostem, oblecite svetla oblačila, saj je klop na takšnih vidnejši, imejte dolge hlače in rokave, visoko obutev, ki naj bo gladka, ter pokrivalo. Pomembno je, da zaščitite čim več svoje kože, seveda pa je potrebno tudi sprotno pregledovanje, s čimer lahko odstranimo klope, ki se še niso prisesali. Oblačila po uporabi pregledamo, skrtačimo in operemo, seveda pa umijemo tudi telo, saj se prav lahko zgodi, da je klop skrije, kjer bi to najmanj pričakovali.

 

Za zaščito proti klopom so na voljo tudi različni repelenti (vsebujejo tudi navodila za uporabo), vse pogosteje pa se omenja cepljenje proti klopnemu meningoencefalitisu, ki je v bistvu ena najučinkovitejših metod. Cepljenje poteka v več odmerkih, lahko pa ga spremljajo stranski učinki, kar v bistvu velja za vse vrste cepljenj. V kolikor razmišljate o tem, bo potreben posvet z zdravnikom, se pa morate zavedati, da cepljenje proti klopnemu meningoencefalitisu ni učinkovito proti drugim boleznim, ki jih nevarni klopi prenašajo.