Kdaj in kako uporabljati organska gnojila

Organska gnojila so namenjena rastlinam. So različna za različne rastline, na primer za cvetlice, za zelenjavo, za kaktuse, za grmovnice ali drevesa in niso vsa enaka. To pa zato, ker je vsaka rastlina specifična in potrebuje določene organske snovi za svojo rast, cvetenje in plodove. Na tej povezavi si poglejte kakšna je ponudba organskih gnojil po ugodni ceni za različne rastline. Ko kupujete organska gnojila, vedno poglejte opise, za katere rastline je to organsko gnojilo namenjeno. Sicer ni narobe, če uporabite drugo organsko gnojilo, samo uspeh bo malo slabši, kot bi bil, če je gnojilo pravo. To je podobno, kot če bi vi jedli hrano, ki vam ne ustreza.

organska gnojila

Organska gnojila nastanejo iz organskih snovi, to so odpadne snovi rastlin, včasih tudi živalskega gnoja, ki počasi v nekaj letih razpadajo in postanejo humus, ki je gnojilo. To se zgodi s pomočjo mikroorganizmov, ki predelujejo odpadke. To poznamo iz same narave, ko razpadajo na primer trava, rastline, tudi živalski gnoj ali celo trupla. Ta gnojila, ki jih dobite na zgornji povezavi, so izdelana namensko in so proizvajalci s pomočjo kemijskih postopkov ugotovili katere rastline kaj potrebujejo ter najbolje zaradi tega rastejo. 

Vsekakor pa morate organska gnojila uporabljati zmerno oziroma tako, kot piše na embalaži. Zelo pogosto se pojavlja težnja po tem, da se preveč gnoji. To ni v redu, ker potem rastlina zopet ne raste najboljše, saj ima preveč snovi, ki jih sicer potrebuje, vendar pa se zemlja pokvari zaradi preobilice določenih snovi. To je tako, kot če bi vi pojedli neko sicer zdravo hrano v prevelikih količinah, bi imeli, ali prebavne težave, ali bi se zredili in morebiti celo zboleli. Enako je z rastlinami. 

Če se organska gnojila preveč dodajajo, potem rastlina lahko postane rumena in tudi oveni, na nek način ji propadejo korenine. Enako je, če rastlina nima dovolj hranilnih snovi. Zato storite naslednje. Če niste uporabljali nobenega gnojila in rastlina ne raste ali rumeni, pomeni, da nima dovolj hranilnih snovi. Takrat poiščete pravo gnojilo za to rastlino in sledite navodilom na embalaži glede količine gonjenja, časa gnojenja in načina.

Najbolje je rastline gnojiti jeseni in spomladi. Sp0mladi pa rastline potrebujejo veliko hranilnih snovi za svojo rast in kasneje za cvetenje. Medtem ko poleti ni dobro gnojiti, ker takrat mora imeti rastlina mir in deluje iz tega kar je prejela spomladi. Jeseni pa se gnoji take rastline, ki spomladi potrebujejo več hranil za svojo rast. Jeseni narava dejansko gnoji sama sebe tako, da odmetava veje, liste, biljke, trava pade po tleh. Preko zime vse to bakterije ter mikroorganizmi predelajo in pripravijo kompost.