Ko nas razvaja zunanji žar

Zunanji žar nam ponuja vrsto kulinaričnih užitkov v objemu doma na prostem. Ni lepših večerov, kot dobra hrana in žlahtna kapljica rujnega. Lahko pa tudi odlično kosilo v pravi družbi. Zunanji žar je vse, kar si lahko samo želimo.

Zakaj ne bi imeli žara?

Če imamo okrog svojega doma dovolj prostora, si lahko brez problemov naredimo letno kuhinjo. Seveda v njej ne sme manjkati tudi žar. To nam omogoča sproščujoče bivanje izven našega stanovanja. V miru si lahko pripravimo raznovrstno hrano ob katerem koli času. Lahko je to prijetno druženje s prijatelji ob dobri hrani ali pa sproščujoč večer ob omamnih vonjavah naše najljubše hrane z žara. Katero zalijemo z kozarcem naše najljubše pijače. Ob dobri glasbi pa se lahko še zavrtimo.

Zunanji žar

Tako nam ne bo stanovanje še več dni ponujalo vonja po pečeni žar hrani. Omamne vonjave bodo ostale zunaj, vendar le za kratek čas.

Tudi maščoba se ne bo prijemala sten in opreme, ker je zunaj dovolj odprtega prostora. Skratka, zunanji žar nam ponuja številne prednosti priprave pečene hrane.

Vrste zunanjih žarov

Žari so lahko vgradni ali prostostoječi. Lahko pa tudi samo na podlagi z nogami. Prednost vgradnih zunanjih žarov je v tem, da ko ga enkrat vgradimo, smo določili ustrezno delovno mesto. To nam omogoča, da lahko vedno znova takoj pričnemo z delom. Nismo odvisni od vetra in podlage. Prav tako imamo okoli dovolj prostora za delo. Vse pripomočke pa imamo pospravljene nekje v bližini. Pa tudi odlagalne površine si prilagodimo po naši meri.

Po drugi strani pa prostostoječi žari ali žari na nogicah omogočajo prestavljanje. Lahko ga zapeljemo na vrt ali na zimovanje v notranje prostore. Take vrste žarov so bolj prilagodljive. Pri nekaterih elementih pa smo vseeno omejeni. Poleg tega je potrebno tudi nekaj več organizacije pred samo pripravo.

Kakršne so naše potrebe, za tako obliko žara se bomo odločili.

Kaj potrebuje dober žar mojster

Dober žar mojster potrebuje pravi zunanji žar in izkušnje. Ponudba zunanjih žarov je na trgu ogromna. Pred nakupom moramo razmisliti, koliko in kdaj ga bomo potrebovali. Kako pogosto bomo pekli in za koliko ljudi? In nenazadnje, kje in kako ga bomo uporabljali. Malo bolj izkušeni že točno vedo tudi kje ga bodo kupili. Saj je glavni pomen dobrega zunanjega žara kvalitetna izdelava. Ta omogoča, ob pravilnem in skrbnem ravnanju, dolgo življenjsko dobo.

Potem so tu še razni pripomočki za peko na žaru. Potreba po teh se pokaže sproti. Za začetek so nujno potrebne dolge vilice in lopatica za strganje (špahtel). Mogoče še rokavica za prijemanje vročih stvari. Kakšen posebno dober predpasnik pa sledi kmalu za osnovnimi pripomočki.

Kar pa se izkušenj samega mojstra za zunanji žar tiče, pa je tu pomembna samo kilometrina. Več kot delaš na žaru, več izkušenj imaš. Posveti s prijatelji in kakšen prebran priročnik tudi niso odveč. Najboljša začimba pravega žar mojstra pa je užitek pri delu na žaru. In tu nas dekleta, roko na srce, moški krepko nadvladajo.

Koliko stane tako razkošje

V primerjavi z užitki, ki nam jih daje tak žar, zanemarljivo malo. Če pa pogledamo samo skozi številke pa je še vedno dosegljiv večini. Vložek v tako napravo je enkraten za daljši čas. Vsekakor pa občasno dodamo še kakšno malenkost in po parih letih imamo lahko pravo malo bogastvo na naši terasi. Ob tem pa so tudi sproščanja vse daljša in pogostejša, kar pa v današnjih časih tudi ni zanemarljivo.

Pa preidimo kar na konkretne številke. Za manj zahtevne žar mojstre se začnejo cene plinskih žarov pri 100 Evrih. Kolikor bolj zahtevni smo, se tudi cena prilagaja navzgor. Še vedno pa lahko za zelo dober zunanji žar z nekaj dodatne opreme odštejemo manj kot 500 Evrov. Pri električnih žarih se cene začnejo pri 250 Evrih in segajo prav tako do nekje 500 Evrov. Ne smemo pa pozabiti, da so to vlaganja v aparate z zelo dolgo življenjsko dobo. In nenazadnje, v aparate, ki nudijo obilo užitka in sprostitve.